Om Sølvøkseløbet

Sølvøkseløbet er et spejderløb med udgangspunkt i orientering, men der kan komme overraskelser. 
Det er for 2-mands hold M/K'er over 15 år, men selvfølgelig også tilladt for seniorer og ledere over 23 år. 

Holdet løber alle etaperne sammen, dog ikke enkeltmandsløbet, hvor der løbes to forskellige baner samtidig.

 

Et typisk Sølvøkseløb vil forløbe således

Løbet afvikles over en weekend, med start fredag aften og sluttende søndag middag med afslutning, præmieoverrækkelse m.v. 
Man starter fredag omkring 18.00-19.00 hvor der løbes natløb. Efter løbet vil der blive serveret natmad og der overnattes i hytte eller telt. 
Lørdag går første start ca. 09.00, og sidste løber forventes i mål mellem 16.00 og 17.00. I løbet af dagen vil der blive serveret frokost i skoven og lørdag aften afsluttes med festmiddag, hvor vores pragtfulde køkkenteam altid er gode for overraskelser.

 

Forskellige typer løb med masser af udfordring

Der kan være et varierende antal løb, nat og dag, og med alle mulige forskellige fantasifulde udformninger. Det kan være efter normale o-løbskort eller andet materiale af mere fantasifuld oprindelse. Der skal ikke medbringes nogen oppakning på etaperne. 
Den samlede distance for alle løbene i luftlinie over weekenden er på 25 - 35 km. De enkelte løb afvikles efter instruktioner der bliver udleveret til hvert løb. 
Posterne er o-skærme/refleksstænger, som normalt blot skal findes og klippes. 
Resultatet af Sølvøkseløbet udregnes efter samlet tid omregnet til point, samt point for poster og diverse opgaver, hvilket vil fremgå af de enkelte instruktioner for løbene.

 

Siden 1944

Det første løb - kun et dagløb - blev afholdt søndag den 26. marts 1944 og blev kaldt Heimdal-løbet efter divisionens daværende navn. I 1946 blev der tilføjet en natetape lørdag aften og navnet Sølvøkseløbet optræder første gang. 
Grunden til at løbet foregik lørdag aften til søndag var den, at i de dage gik folk i skole eller på arbejde til langt hen på lørdagen. 

Oprindeligt foregik løbet altid i weekenden før Palmesøndag, for i Påsken er det som bekendt fuldmåne og man skulle jo nødig hjælpe deltagerne alt for meget. Senere blev løbet flyttet til den sidste weekend i november. Da der alt for ofte var sne, slud eller regn besluttede man for i 80'erne at flytte løbet til sidste weekend i oktober. 

 

De første år 

De første mange år foregik løbet skiftevis på cykel og til fods og altid medbringende rygsæk med alt andet end letvægtgrej. Soveposerne var kapok (opkradset uld), fodtøjet var skistøvler o.s.v.. Pandelampen var ikke opfundet endnu, men det var derimod Nefa-lygten med temmelig dårlige batterier. 
Kortet var "Atlas-blad" med målestoksforholdet 1:40.000. Posterne var ikke markeret med skærme, refleksstænger og klippetænger. 
Posterne var cigarkasser med små lapper med holdnumre på. Man kunne således "bevise" at man havde været på posterne ved at fremlægge lapperne. 

Til gengæld var selve posterne ikke svære. Det var f.eks. stikryds, grøfteknæk etc. Det sværeste var at cigarkassen sagtens kunne være gemt under en bunke blade eller under en snebunke, normalt af løbsarrangøreren, men ofte af et tidligere hold. Det kom der adskillige sammenstød over efter løbene. Var løbene ikke den store orienteringsmæssige udfordring var de til gengæld en fysisk udfordring. 

 

Nye tider 

Da den gamle "Redacteur" og hans bror vandt løbet i 1962 var det over 40 km. I et stræk med rygsæk og i snevejr. Nefa-lygterne var dog udskiftet med stavlygter. 
I 1966 skete der lige pludselig noget. Den legerandiske Tropsfører (Gruppeleder) for Ørnetroppen, Flemming "Farfar" Agervold blev medarrangør. Han indførte orienteringskort oprindeligt 1:20.000 og 1:15.000 samt skærme og klippetænger. 

I midten af 70'erne blev Heimdal Division lagt sammen med Bellahøj/Brønshøj og den nye division blev døbt Bavnehøj Division og løbet voksede fra 12-15 hold til 25-30 hold da det gik hårdest til. 
I begyndelsen af 80'erne kom så revolutionen idet man efter nogle sløje år rent deltagermæssigt besluttede at åbne løbet for alle. 

 

Sølvøkseløbet idag 

I dag har Sølvøkseløbet udviklet sig til et top-professionelt arrangement, som hvert år har mange gengangere. Der er mange der har deltaget både 12, 15 og op til 20 gange, men at slå den gamle "Redacteur" som har været med i mindst 32 år, er der måske aldrig nogen der oplever. 
Det har været dødskægt, lærerigt og inspirerende og jeg tror/håber at de mindst 1.000 spejdere der har prøvet Sølvøkseløbet mener det samme. 

 

Den gamle "Redacteur" alias John Solberg
Oprindelig Ørnetroppen, Heimdal division